Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας - από 2 εώς και 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012



Ποιο είναι το όριο αντοχής των υλικών; Τι θα συμβεί όταν το φτάσουμε ή όταν το ξεπεράσουμε; Και ο άνθρωπος είναι ένα υλικό που έχει τα όριά του στις πιέσεις που μπορεί να υφίσταται. Ποια είναι η αντοχή του; Ολα αυτά συνιστούν το σκεπτικό για τον τίτλο «Αντοχή υλικών» του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας, μεταξύ 2 και 11 Νοεμβρίου.

«Ενας τίτλος που πηγαίνει κουτί με την εποχή μας», σχολιάζει η Νίκη Τζούδα, πρώην εκδότρια της «Βαβέλ», του ιστορικού περιοδικού κόμικς το οποίο μην αντέχοντας τις οικονομικές δυσπραγίες ανέστειλε τη λειτουργία του προ τριετίας. Τρία χρόνια έχει να γίνει και το Φεστιβάλ Κόμικς, από τους σημαντικότερους θεσμούς της πολιτιστικής Αθήνας, με διεθνή αναγνώριση. Τώρα επανέρχεται στις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καλώντας τους δημιουργούς κόμικς, «δέκτη πάντα των σημαδιών των καιρών», όπως λέει η Νίκη Τζούδα, να
εκφράσουν με το πενάκι τους την «Αντοχή των υλικών». Τα οικονομικά των διοργανωτών δεν είναι καλύτερα. Οι χορηγοί δεν καλύπτουν τον προϋπολογισμό, γι΄ αυτό και μπαίνει για πρώτη φορά εισιτήριο - 3 ευρώ ημερήσιο, 6 ευρώ δεκαήμερο (δωρεάν για ανέργους).

Το Φεστιβάλ αλλάζει χώρο, πάει στην Πλατεία Θεάτρου, όπου θα φιλοξενηθεί στην ιστορική Διπλάρειο Σχολή, με τους τοίχους που μοιάζουν με καμβάδες από τα συνθήματα και τα σημάδια του χρόνου. Εκεί είχε παρουσιαστεί και η τελευταία Μπιενάλε της Αθήνας.

Κεντρικό γεγονός του προγράμματος είναι η αναδρομική του Βρετανού Ντέβιντ Λόιντ, από τα κορυφαία ονόματα του διεθνούς κόμικς, με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τότε, το 1982, που μαζί με τον Αλαν Μουρ εξέδωσαν το «V for Vendetta», το οποίο, σχεδόν προφητικά, περιγράφει ένα σκοτεινό μέλλον.

Μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον με τον μυστηριώδη άνθρωπο «V» να μάχεται εναντίον μιας φασιστικής κυβέρνησης. Η μάσκα του Λόιντ για τον κεντρικό ήρωα έγινε σύμβολο πολιτικής ανυπακοής και μαχητικού ακτιβισμού. Επετειακό είναι το αφιέρωμα στον Ιταλό Τζουζέπε Παλούμπο, ανανεωτή του διασημότερου και μακροβιότερου αντιήρωα των ευρωπαϊκών κόμικς, του Diabolik, που συμπλήρωσε τα πενήντα του. Αυτός ο αριστοκράτης διαρρήκτης υψηλών στόχων, κυνικός και εστέτ, πρωτοδημιουργήθηκε από δύο κυρίες, αδελφές, αντικομφορμίστριες, οι οποίες μετά τον θάνατό τους έδωσαν τη σκυτάλη σε νεότερους ικανούς σχεδιαστές, όπως τον Παλούμπο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ατομικές του Γάλλου Ιβάν Αλαγκμπέ, με τα αντιρατσιστικά κόμικς, και του Ιταλού Ντανιέλ Μπρόλι. Ο τελευταίος είναι γνωστός από τον σάλο που είχε ξεσηκώσει όταν, το 1996, είχε ο ίδιος αποκαλύψει πως ήταν πλαστογράφος. Επί δώδεκα έτη (1981-1993) δημοσίευσε στον Τύπο μεταφράσεις ανέκδοτων δήθεν διηγημάτων γνωστών συγγραφέων (Χέμινγουεϊ κ.ά.), τα οποία στην πραγματικότητα έγραφε ο ίδιος μιμούμενος το ύφος τους.

27 Ελληνες σχεδιαστές

Η «Αντοχή των υλικών» θα κριθεί από το πενάκι 27 Ελλήνων σχεδιαστών της νεότερης γενιάς, σε μια ομαδική έκθεση, στο κεντρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο θα πλαισιωθεί από γερές εικαστικές δόσεις. Θα δούμε για πρώτη φορά την άγνωστη δουλειά του ζωγράφου Λάζαρου Ζήκου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πέρυσι, τις φωτογραφίες για τα «Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας» της Κλεοπάτρας Χαρίτου, έκθεση ζωγραφικής και κόμικς του Κώστα Μανιατόπουλου και 18 εικαστικές εγκαταστάσεις (Ελενα Ναβροζίδου, Αγγελος Φραντζής, ομάδα street artistes G.P.O. κ.ά.), διάσπαρτες στη Διπλάρειο Σχολή. Στο παράλληλο πρόγραμμα, ο Αγγελος Φραντζής επέλεξε δέκα ελληνικές ταινίες που δοκιμάζουν την αντοχή των υλικών τους, με αφορμή 5 όρους της δόμησης (πίεση, παραμόρφωση, στρέψη, σύνθλιψη, θραύση) (προβολή 9 μ.μ. καθημερινά).

Ημερίδες
Η έννοια της «Αντοχής υλικών» θα αποδοθεί από μουσικά και θεατρικά σχήματα, ενώ θα αναπτυχθεί σε συζητήσεις και ημερίδες που εμπλουτίζουν το Φεστιβάλ Κόμικς, το οποίο θα λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή: 14.00-23.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00-12.00 μεσάνυχτα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου