Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ του Εισαγγελέα : «ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας»

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

"Ασύμμετρη και επικίνδυνη» η απόφαση Κορκονέα και Σαραλιώτη να επιστρέψουν στη συμβολή Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα"


Η δίκη ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες
Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και του Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργια στην πράξη του συναδέλφου του, πρότεινε στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας, ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ζήτησε μάλιστα να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τους ισχυρισμούς του Κορκονέα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τους ισχυρισμούς του περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ο Β. Κορκονέας επιχείρησε μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του.

«Η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό στα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών», επεσήμανε ο εισαγγελέας.

Για τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ..
..τελούσε σε πλήρη γνώση της άδικης πράξης την οποία προέβαινε ο συνάδελφός του και μάλιστα ότι είχε βούληση να συμβάλλει σε αυτήν, καθώς, όπως είπε, «ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του».
Ο Κορκονέας βρισκόταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» όταν πυροβόλησε δύο φορές το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, είπε ο εισαγγελέας.

«Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές», ανέφερε ο κ. Λακαφώσης, χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων.

Αφού ανέπτυξε το νομικό σκέλος της υπόθεσης με την έναρξη της αγόρευσής του, προχώρησε στην ανάλυση, μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, μαρτυρικών καταθέσεων του συμβάντος στις 6 Δεκεμβρίου 2008, που είχε ως μοιραία κατάληξη το θάνατο του μαθητή.

Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος πολλές καταθέσεις, θαμώνων καφετεριών, αστυνομικών φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.

Τόνισε, μάλιστα, ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.

Ο κ. Λακαφώσης χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση, που όπως τόνισε, έλαβαν από κοινού οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση». Χαρακτήρισε, δε, την απόφασή τους αυτή ως εξομοίωση της συμπεριφοράς τους με αυτήν των ατόμων, που τους επιτέθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου