Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

"Μάνος Χατζιδάκις. ''Δημοπρατείται'"



Στις 6 Σεπτεμβρίου 1987, το προπαγανδιστικό δημοσιογραφικό όργανο της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου έγραφε:
«Χθες εμφανισθηκε ενας χαμερπης ομοφυλοφιλος, ενας κιναιδος ολκης, να σε αποκαλεσει φιλε αναγνωστη φασιστα! Μπροστα σε χιλιαδες ανθρωπους και με μια εμπαθεια που διακρινει τους παθητικους ανωμαλους, εδηλωσε οτι η εφημεριδα που διαβαζεις ειναι φασιστικη και συνεπως εσυ, ο αναγνωστης, φασιστας! Και τα εδηλωσε δημοσια τα θηλυκα του εμεσματα, ενα κνωδαλο που...


γλειφει απο τοτε που υπαρχει τις πατουσες του φασισμου!
Πως ειναι δυνατον ενα τετοιο καθαρμα να αφηνεται ελευθερο με λυσσα και παθος ολους αυτους τους πολιτες να βριζει με τη χυδαιοτητα των οικων ανοχης. Ποιος εδωσε το δικαιωμα στον απαισιο εκμαυλιστη νεων, που ακουει στο ονοματα, Μανια, Μανωλια, Μινου Χατζηδου, ποιος επετρεψε σ’αυτο το αποβρασμα να παιρνει το μικροφωνο στα χερια του και να εκθετει οργανωτες μιας φιλανθρωπικης εκδηλωσης.
Αυτο το σκουληκιασμενο τομαρι αποτελει στιγμα για την σημερινη ελληνικη κοινωνια. Να προστατευσουμε τα παιδια μας απο το ηθικο ΑIDS αυτου του βρωμερου υποκειμενου. Αρκετοι νεοι πληρωσαν ακριβα τη γνωριμια μαζι του. Οχι αλλα θυματα…».

Ο Μάνος Χατζιδάκις απάντησε σε αυτή την χυδαία επίθεση της “Αυριανής” μερικές μέρες αργότερα σε μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο.
Πριν από μέρες σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας ανακοίνωνε στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. ότι αναστηλώνεται με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης (στο χλιδάτο site της Νομαρχίας Ξάνθης διαβάζουμε πως ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία.) το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Την είδηση της αναστήλωσης της πρώην οικίας Χατζιδάκι εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά βέβαια και η Νομαρχία Ξάνθης με διάφορα άλλα δημοσιεύματα στον Τύπο. Την είδηση εκμεταλλευόνται αμφότεροι με διαφορετικό τρόπο. Το Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο Ελλάδας επειδή η οικία ανήκε στον Εβραίο ασφαλιστή και καπνέμπορο Ισαάκ Δανιέ η δε Νομαρχία Ξάνθης επειδή πλησιάζουν τον Νοέμβριο Νομαρχιακές Εκλογές. Στα ψιλά πέρασε η είδηση ότι το έργο που αρχικά προϋπολογίστηκε 3,3 εκατομμύρια ευρώ δημοπρατήθηκε με έκπτωση 50%. (φανταστείτε τί τρώνε από τους προϋπολογισμούς δηλαδή οι εργολάβοι, οι παράγοντες και οι δημόσιοι υπάλληλοι.) Τα δελτία τύπου έχουν μπερδέψει τους δημοσιογράφους, καθώς σε μικρή έρευνά μου στο διαδίκτυο, άλλος γράφει πως η οικία της οικογένειας βρισκόταν στον πρώτο, άλλοι στο δεύτερο κι άλλοι στον τρίτο όροφο του διατηρητέου κτιρίου της οδού Βενιζέλου. Πάντως η Νομαρχία έχει αποφασίσει ότι η οικία βρισκόταν στον τρίτο όροφο όπου θα στεγαστεί εκτός από αίθουσα εκδηλώσεων και μικρό πωλητήριο…

«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ' όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες». Έτσι θυμάται τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη ο Χατζιδάκις. Σπάνια επισκεπτόταν την Ξάνθη. Αισθανόταν περισσότερο Αθηναίος. Αν και κατά το ήμισυ Κρητικός. Η Ξάνθη τον θυμήθηκε μετά τον θάνατό του, και χαρακτήρισε την οικία διατηρητέα. Πέρασαν 15 χρόνια για να προχωρήσει το έργο αναστήλωσης.

Περνάω καθημερινά κάτω από το σπίτι του Χατζιδάκι στην οδό Ρηγίλλης 17. Μένω δίπλα. Πάντα σηκώνω το βλέμμα και κοιτάω τις γλάστρες του Χατζιδάκι στον πρώτο όροφο. Θα θυμώσω αν τις δω μια μέρα νεκρές κι αυτές. Θυμάμαι που έλεγε ότι φοβόταν τους σεισμούς (όπως κι ο Χόρν) και για αυτό του άρεσε να μένει σε χαμηλούς ορόφους…

Κι ύστερα όταν το βλέμμα μου πέφτει στην χυδαίας αισθητικής διαφήμιση στην τηλεόραση “Μπορούμε, είμαστε Έλληνες, όλοι μαζί δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη” σκέφτομαι πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή που η κυβέρνηση της γλαδιόλας προσέβαλε με έναν τέτοιο αντιπνευματικό τρόπο έναν καλλιτέχνη (και κανένας “πνευματικός” άνθρωπος δεν μάζεψε τότε υπογραφές για να τον υποστηρίξει δημόσια) στην σημερινή κυβέρνηση της ορχιδέας που σε ένα σποτάκι 50 δευτερολέπτων αποφάσισε ότι διαγράφει από το συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων, με την απουσία των μορφών, των λέξεων και των ήχων τρεις Έλληνες: Το Μάνο Χατζιδάκι, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη. Τα σχόλια ανοικτά και δικά σας."
http://mediasoup.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου