Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS - Απολαμβάνω το sex με προφύλαξη


Η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία μετρούν τα περισσότερα νέα κρούσματα του ιού του AIDS σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η UNICEF στη διεθνή διάσκεψη.

Την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρα κατά της ασθένειας, υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα έναντι 900.000 το 2001.Εξ αυτών το 80% είναι νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών...Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η πρωτοχρονιά του 2011 θα βρει, στις χειρότερα πληγείσες χώρες, 1 στα 5 παιδιά κάτω των 15 να είναι ορφανά λόγω του AIDS.Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας η αύξηση των νέων κρουσμάτων έφτασε τα τελευταία χρόνια σχεδόν το 700% και η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, οι νέοι που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι ανήλικοι που εκδίδονται για να πάρουν τη δόση ναρκωτικών.


Ενδεικτικά:Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου....
....25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν.Ένας μέσος όρος της τάξεως των 33.000.000 ανθρώπων ζει έχοντας προσβληθεί από AIDS. Απ' αυτούς, τα 2 εκατομμύρια...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, από την εμφάνιση της νόσου μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 9.000 περιστατικά, ενώ τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, ακολούθησε η σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού περιστατικών στα 550 - 600 συγκριτικά με τα 400 - 450 που υπήρχαν στις αρχές της δεκαετίας.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκινάει σήμερα θα εστιάσει τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, που απευθύνονται τόσο στον ελληνικό όσο και στον μεταναστευτικό πληθυσμό.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα που προσφέρει αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπει πάνω από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS , η μάχη κατά του ιού βρίσκεται ενώπιον μιας διπλής απειλής με συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών για το AIDS και τη ματαίωση των υποσχέσεων μίας νέας επιστήμης. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία, γεγονός που συνιστά σημαντική πρόοδο, ωστόσο άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν.

“Στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι, ως γιατροί, έχουμε τα χέρια δεμένα πισώπλατα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο, καθώς, όπως αναφέρει, η τιμή των καινούριων φαρμάκων προβλέπεται να εκτοξευθεί, επειδή οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS.

Μη φοβάστε το Aids αλλά την άγνοια σας.



Στον αριθμό
210- 5212000 του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ( Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), μπορείτε να απευθύνεστε ανώνυμα για να θέσετε τα ερωτήματα σας. Για περισσότερη ενημέρωση παρακαλώ πατήστε εδώ











AIDS/HIV λοίμωξη:

* Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το AIDS

* AIDS. Εγώ νοιάζομαι....εσυ?

* Τα προφυλακτικά και πως χρησιμοποιούνται

* Γραφείο HIV

Tελευταία Νέα

AIDS: Τα αντιικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στη New England Journal of Medicine, δείχνει για πρώτη φορά ότι η λήψη αντιικών φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο Γαλλικός Οργανισμός Έρευνας για το AIDS (ANRS), επεξεργάζεται ήδη σχετικό γαλλο-καναδικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το πρώτο 6μηνο του 2011.

Πηγή: www.lefigaro.fr, www.nejm.org & AFP



Επιδημιολογικά και στατιστικά δεδομένα

Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV-AIDS 2009

Μελέτη Επιπολασμού HIV με το Πρόγραμμα ΕΡΡ


Χρήσιμοι σύνδεσμοι

http://www.unaids.org/en/
http://www.who.int/topics/hiv_aids/en/
http://www.cdc.gov/hiv/
http://www.cdc.gov/std/hiv/default.htm
http://www.aidsinfo.nih.gov/
http://www.niaid.nih.gov/topics/hivaids/Pages/Default.aspx
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/HIV_AIDS.aspx
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/STI.aspx
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Syphilis.aspx
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Gonorrhoea.aspx
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Chlamydia_Infection.aspx
http://www.hpa.org.uk/Topics/InfectiousDiseases/InfectionsAZ/HIV/
http://www.hpa.org.uk/Topics/InfectiousDiseases/InfectionsAZ/HIVAndSTIs/
http://www.rki.de/cln_151/nn_195962/DE/Content/InfAZ/H/HIVAIDS/hiv__node.html?__nnn=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου