Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Εγκεφαλικά κύτταρα βελτιώνουν την ευφυΐα πειραματόζωων

Νέα Υόρκη
Τη βελτίωση των πνευματικών ικανοτήτων πειραματόζωων πέτυχαν Αμερικανοί ερευνητές, εμφυτεύοντας στον εγκέφαλό τους ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Stem Sell.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι τα ποντίκια είχαν καταφέρει να γίνουν ταχύτερα και ικανότερα, από μια άλλη ομάδα τρωκτικών, ως προς τη μνήμη, τη μάθηση και την επίλυση προβλημάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροβιολογίας Στίβεν Γκόλντμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης εισήγαν στα νεογέννητα ποντίκια ανθρώπινα αστροκύτταρα, μια μορφή βοηθητικών εγκεφαλικών κυττάρων.

Η μελέτη δείχνει πως τα -υποτιμημένα έως σήμερα- αστροκύτταρα, που αποτελούν μέρος των νευρογλοιακών κυττάρων, όταν μεγάλωσαν σε μέγεθος και έγιναν πιο πολύπλοκα σε κάποια φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου.

Τα αστροκύτταρα (που είναι μεγαλύτερα στον άνθρωπο από ό,τι στα άλλα είδη ζώων) βοηθούν στη
διασύνδεση των νεύρων μεταξύ τους και συνεπώς στην μετάδοση των μηνυμάτων στον εγκέφαλο.

Τα περισσότερα και μεγαλύτερα αστροκύτταρα, με πιο πολλές νευρικές συνδέσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοήθησαν τους ανθρώπους να επεξεργάζονται πιο πολύπλοκα σήματα-ερεθίσματα στον εγκέφαλό τους.

Η μελέτη με τα πειραματόζωα έγινε ακριβώς για να ελεγχθεί η παραπάνω θεωρία και πράγματι φαίνεται πως την επιβεβαίωσε για πρώτη φορά.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν βλαστοκύτταρα που εξελίχθησαν ανθρώπινα αστροκύτταρα, στους εγκεφάλους νεογνών ποντικιών. Καθώς αυτά μεγάλωσαν, ένα δίκτυο ανθρώπινων αστροκυττάρων αναπτύχθηκε ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα των ίδιων των πειραματόζωων.

Όπως απεδείχθη από τις εγκεφαλικές απεικονίσεις, τα εγκεφαλικά σήματα ταξίδευαν περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα στα ποντίκια από ό,τι συνήθως και έτσι ανταποκρίνονταν πολύ πιο άμεσα στα ηλεκτρικά ερεθίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι μάθαιναν και πιο γρήγορα.

Ακόμα, έβρισκαν πιο εύκολα τον δρόμο τους μέσα σε ένα λαβύρινθο και αναγνώριζαν επίσης πιο εύκολα διάφορα οικεία αντικείμενα, που οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει σε άλλα σημεία για να τα μπερδέψουν.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκόλντμαν, τα ανθρώπινα κύτταρα «αναπτύχθηκαν και συμπεριφέρονταν σαν να βρίσκονταν σε ανθρώπινο εγκέφαλο». Όπως εκτίμησε, τα ευρήματα αυτά μπορεί στο μέλλον να βοηθήσουν επίσης στη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών στον άνθρωπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου