Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η οικογένεια του Bob Marley χάνει διαμάχη πνευματικών δικαιωμάτων

Δυσάρεστη κατάληξη είχε για την οικογένεια του τζαμαϊκανού θρύλου της ρέγκε Bob Marley η δικαστική διαμάχη που είχαν κινήσει τα μέλη της ενάντια στον γίγαντα της μουσικής βιομηχανίας Universal Music Group για να επανακτήσουν τα δικαιώματα γνωστών άλμπουμ του.

Η χήρα και τα παιδιά του διάσημου ειδώλου της ρέγκε απαιτούσαν από την Universal Music Group, στην οποία ανήκει και η Island Records, η δισκογραφική εταιρεία όπου ο Marley ηχογράφησε πέντε άλμπουμ την περίοδο 1973-1977, αποζημίωση εκατομμυρίων κατηγορώντας την UMG για ...
εκμετάλλευση πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα η χρήση τραγουδιών για ringtones για κινητά τηλέφωνα.

Όμως, η δικαστής της Νέας Υόρκης, Denise Cote, είχε άλλη γνώμη και απεφάνθη ότι η UMG κατείχε νόμιμα τα δικαιώματα των πέντε άλμπουμ που ηχογράφησε ο Marley μαζί με το συγκρότημά του, τους Wailers, τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, τα άλμπουμ αποτελούσαν «μισθωμένα έργα» κι έτσι ο μουσικός κολοσσός είναι κάτοχος των δικαιωμάτων ως μητρική εταιρεία της Island Records.

Τα πέντε άλμπουμ («Catch A Fire», «Burnin'», «Natty Dread», «Rastaman Vibrations», «Exodus») θεωρούνται από τις καλύτερες δουλειές του τραγουδιστή και περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όπως το «I Shot The Sheriff», το «One Love» και το «No Woman, No Cry».

Να θυμίσουμε ότι ο Βob Marley γεννήθηκε στη Τζαμάικα το 1945 και πέθανε από καρκίνο στις ΗΠΑ το 1981. Η συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, «Legend», είναι το πιο εμπορικό άλμπουμ ρέγκε μουσικής όλων των εποχών.


αναρτήστε το στις 
σελίδες σας πατώντας
το κουμπί SHARE
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου