Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ιδού οι πραγματικοί ... Τζέημς Μποντ

Ένας πράκτορας προσγειώνεται σε μια παραλία, κοντά σ’ ένα καζίνο. Βγάζει χωρίς δυσκολία το μαγιό του για να αποκαλυφτεί ένα λαμπερό κοστούμι. Την ίδια στιγμή ένας «συνάδελφός» του χρησιμοποιεί «αόρατο» μελάνι για να αλληλογραφεί μυστικά με τα κεντρικά της μυστικής υπηρεσίας.

Μπορεί τα παραπάνω να μοιάζουν με αποσπάσματα από νουβέλα του Τζέιμς Μποντ ωστόσο είναι πραγματικά περιστατικά που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στην πρώτη επίσημη ιστορία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της ΜΙ6, από το 1909 έως το 1949.

Ο συγγραφέας Keith Jeffery, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ, αποτυπώνει την εικόνα μιας υπηρεσίας με σφιχτό προϋπολογισμό, που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Ναζί και τους Σοβιετικούς.

Οι πράκτορες βομβάρδιζαν πλοία με πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και συνέλλεγαν πληροφορίες για τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που ...
δεν έχαναν απ’ τα μάτια τους τον Γάλλο ηγέτη Σαρλ Ντε Γκωλ καθώς και τις κινήσεις της μετα-αποικιοκρατικής Ινδίας. Δυστυχώς όμως, σε αντίθεση με τον υπεράνθρωπο 007 αρκετοί πράκτορες της MI6 δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν.

«Η αλήθεια είναι πως οι ‘πραγματικοί’ Τζέιμς Μποντ είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες από τους φανταστικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του βιβλίου ο οποίος πήρε ιστορική έγκριση για πρόσβαση στα αρχεία της ΜΙ6.


Οι απαρχές της υπηρεσίας ήταν «ταπεινές». Όπως λέγεται στο βιβλίο ο πρώτος επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Mansfield Cumming, γνωστός και ως «C», γράφει στο ημερολόγιό του για την πρώτη ημέρα στη δουλειά (7 Oκτωβρίου 1909): «Πήγα στο γραφείο, ήμουν εκεί όλη την ημέρα αλλά δεν είδα κανέναν, ούτε υπήρχε τίποτα να κάνει κάποιος…».

Η υπηρεσία συνέχισε να έχει περιορισμένους οικονομικούς πόρους κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και γι’ αυτό το λόγο αναγκάστηκε να καταφεύγει σε ασυνήθιστες μεθόδους – ιδιαίτερα όταν ο Cumming παθιάστηκε με το «κυνήγι» του τέλειου, αόρατου μελανιού. Ο συγγραφέας του βιβλίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η περιβόητη «άδεια για να σκοτώνεις» ήταν μύθος διότι τα αρχεία της MI6 έδειξαν ότι μόνο 2 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί παράνομα. Ωστόσο, οι πράκτορες της υπηρεσίας βομβάρδισαν πλοία κατά την «Επιχείρηση Ντροπή», μια προσπάθεια αποτροπής Εβραίων μεταπολεμικών προσφύγων στην, υπό Βρετανική κατοχή Παλαιστίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου